Bazilián 87-ročný Marián Potaš z Prešov spomína na Jána Pavla II.

13.04.2005 Celý región

Smrť Jána Pavla II. je veľkou stratou nielen pre cirkev, ale pre všetkých ľudí. Povedal to 8. apríla v deň pohrebu Karola Wojtylu vo Vatikáne člen rehole baz...
Smrť Jána Pavla II. je veľkou stratou nielen pre cirkev, ale pre všetkých ľudí. Povedal to 8. apríla v deň pohrebu Karola Wojtylu vo Vatikáne člen rehole baziliánov 87-ročný Marián Potaš z Prešova. S Karolom Wojtylom sa poznal osobne, stretávali sa.

\"Celý svet sa mu odvďačuje za slobodu, za demokraciu, za to, že prevalil múr komunizmu v Poľsku, povalil múr i v Nemecku, \" konštatoval Potaš. Najviac oceňuje pápežovu snahu o lásku a porozumenie medzi národmi. Podľa Potaša pápežovo dielo najlepšie vystihujú jeho slová \"Odpúšťajte, čo bolo a začínajte nový život\". Aj preto všetky štáty smútia. Potaš s úsmevom dodal, že možno i teroristi, ale \"tí sa nevyjadrujú, mlčia\".
Potaš sa naposledy zoči-voči s pápežom stretol v roku 1991. Ako vtedajší provinciál (od roku 1970 do januára 1995) zastupoval baziliánov zo Slovenska na zjazde predstavených tejto rehole. Daroval pápežovi aj knihu o biskupovi Pavlovi Petrovi Gojdičovi, ktorého uväznili a zomrel v Leopoldove ako mučeník viery v júli 1960. Pápež sa Potašovi písomne poďakoval a ten si zapamätal jeho slová z listu, že túto knihu bude mať Svätý Otec na najčestnejšom mieste vo svojej knižnici.
Rehoľník podobne ako Wojtyla prežil pohnutý život. Narodil sa v Prešove a pri krste dostal meno Ján. Večné sľuby rehole baziliánov zložil v septembri 1939 a prijal meno Marián. V lete 1948 ho verejná bezpečnosť zatkla, prešiel tábormi nútenej práce, v roku 1950 ho odsúdili na 10 rokov väzenia a vedľajšie tresty za vykonštruované obvinenia. Absolvoval československé väznice v Prešove, Bratislave, Prahe, Leopoldove, Ilave, Mladej Boleslavi, Valdiciach. V júni 1954 ho podmienečne prepustili, neskôr zas uväznili. Do Prešova sa vrátil až v roku 1968, keď vtedajšia štátna moc po 18 rokoch povolila činnosť gréckokatolíckej cirkvi. Bol to práve on, kto sa zaslúžil o exhumáciu telesných pozostatkov biskupa Gojdiča na väzenskom cintoríne v Leopoldove a o ich prevoz do Prešova 29. októbra 1968. Do novembra 1989 napísal o. i. 64 samizdatov a 36 zostalo v rukopise. V komisii pre proces blahorečenia biskupov Gojdiča a Hopka, ktoré úspešne zavŕšil Ján Pavol II. zastával funkciu promótora.
Kniha o biskupovi Gojdičovi pod názvom Dar lásky vyšla oficiálne knižne v roku 1999 a je jednou z najlepších publikácií o najnovšej histórii gréckokatolíckej cirkvi.
(jj)
 

Vyberte región